Preservació de la biodiversitat vitivinícola del Priorat

Soci beneficiari
VITEC - Fundació Parc Tecnològic del Vi
Projecte
Producció alimentària sostenible d'excel·lència internacional
Subprojecte
Producció agroalimentària sostenible

Són poques les regions que disposen del material genètic vitivinícola dels conreus històrics del Priorat. Tot i això, gairebé el 100% de les noves plantacions provenen de material vegetal d’origen francès. El que persegueix aquesta operació és fer viable la preservació i explotació dels recursos genètics propis de la comarca, tot mirant de potenciar la singularitat dels seus vins i la resposta positiva del mercat a escala nacional i internacional.

Objectius

  • Garantir la preservació del material genètic vitivinícola endogen del Priorat.
  • Obtenir una selecció clonal de Garnatxa Negra i Carinyena de la DOQ Priorat i de la DO Montsant.
  • Obtenir una selecció de llevats i bacteris làctics autòctons que potenciïn la tipicitat i qualitat dels vins de la DOQ Priorat i la DO Montsant.
  • Potenciar internacionalment la tipicitat i excel·lència dels vins de la comarca i la gestió del seu paisatge vitivinícola.

Actuacions

Selecció, aïllament i multiplicació de llevats autòctons

Anàlisi i aïllament de les soques i/o espècies de llevats presents durant les veremes dels diferents anys per tal d’aconseguir una col·lecció de llevats pròpia. Identificació de la soca i/o espècie dels llevats aïllats i posterior estudi de la seva capacitat fermentativa. Selecció dels llevats o combinació de llevats més interessants i vinificació a escala industrial.

Selecció clonal de plantes de vinyes velles

Cerca de vinyes amb ceps de més de 100 anys, estudi del seu comportament vegetatiu, productiu i resistència a malalties. Selecció de les plantes més aptes. Valoració agronòmica dels clons en hivernacle, i control vitivinícola dels caps de clon en els camps.