Preservació de la biodiversitat vitivinícola del Priorat

Soci beneficiari
VITEC - Fundació Parc Tecnològic del Vi
Projecte
Producció alimentària sostenible d'excel·lència internacional
Subprojecte
Producció agroalimentària sostenible
Calendari d'execució
01/03/2017 - 31/12/2020

Són poques les regions que disposen del material genètic vitivinícola dels conreus històrics del Priorat. Tot i això, gairebé el 100% de les noves plantacions provenen de material vegetal d’origen francès. El que persegueix aquesta operació és fer viable la preservació i explotació dels recursos genètics propis de la comarca, tot mirant de potenciar la singularitat dels seus vins i la resposta positiva del mercat a escala nacional i internacional.

Objectius

  • Garantir la preservació del material genètic vitivinícola endogen del Priorat.
  • Obtenir una selecció clonal de Garnatxa Negra i Carinyena de la DOQ Priorat i de la DO Montsant.
  • Obtenir una selecció de llevats i bacteris làctics autòctons que potenciïn la tipicitat i qualitat dels vins de la DOQ Priorat i la DO Montsant.
  • Potenciar internacionalment la tipicitat i excel·lència dels vins de la comarca i la gestió del seu paisatge vitivinícola.

Actuacions

Selecció, aïllament i multiplicació de llevats autòctons

Anàlisi i aïllament de les soques i/o espècies de llevats presents durant les veremes dels diferents anys per tal d’aconseguir una col·lecció de llevats pròpia. Identificació de la soca i/o espècie dels llevats aïllats i posterior estudi de la seva capacitat fermentativa. Selecció dels llevats o combinació de llevats més interessants i vinificació a escala industrial.

Selecció clonal de plantes de vinyes velles

Cerca de vinyes amb ceps de més de 100 anys, estudi del seu comportament vegetatiu, productiu i resistència a malalties. Selecció de les plantes més aptes. Valoració agronòmica dels clons en hivernacle, i control vitivinícola dels caps de clon en els camps.